Μπισκότα με ζάχαρη άχνη
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά (συν 2 ώρες και 30 λεπτά αναμονή)
Χρόνος μαγειρέματος: 44 λεπτά
Υλικά για 36 μπισκότα
3/4 φλιτζ. (περίπου 100 γραμμ.) φουντούκια
2½ φλιτζ. αλεύρι για ζαχαροπλαστική συν λίγο ακόμη για το πλάσιμο
1 ¼ κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
μία πρέζα ψιλό αλάτι
12 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους πάχους 1 εκ.
1/2 φλιτζ. συν 1 κ.σ. ψιλή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένο
1/2 φλιτζ. βατόμουρα κομπόστα ή μαρμελάδα σε όποια γεύση προτιμάς
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
1. Βάλε το ταψί στη μεσαία θέση του φούρνου και προθέρμανέ τον στους 180οC. Άπλωσε τα φουντούκια πάνω και καβούρντισέ τα για 10 λεπτά. Βάλε τα φουντούκια σε ζεστή πετσέτα και τρίψ’ τα για να φύγει η φλούδα. Βάλ’ τα στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
2. Σε μπλέντερ χειρός χτύπησε τα φουντούκια με 1/2 φλιτζάνι αλεύρι μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Σε μέτριο μπολ, ανακάτεψε τα υπόλοιπα 2 φλιτζάνια αλεύρι με την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Πρόσθεσε το μείγμα με τα φουντούκια στο μείγμα με το αλεύρι και ανακάτεψε καλά.
3. Σε μεγάλο μπολ, χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν ανοιχτό χρώμα. Ρίξε λίγο λίγο το αβγό, χαμήλωσε την ταχύτητα και πρόσθεσε το μείγμα με το αλεύρι. Βάλε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κομμάτι διαφανή μεμβράνη. Σκέπασέ την απαλά, φτιάξε ένα ορθογώνιο πάχους 2,5 εκ. και βάλ’ τη στο ψυγείο για 1-2 ώρες, μέχρι να παγώσει.
4. Βάλε δύο σχάρες στη μεσαία και την πάνω θέση του φούρνου και προθέρμανέ τον στους 180οC. Άπλωσε χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά.
5. Κόψε τη ζύμη στη μέση και βάλε το ένα κομμάτι σε έναν πάγκο που έχεις αλευρώσει ελαφρώς. Πασπάλισε το πάνω μέρος της ζύμης με αλεύρι και άνοιξέ τη με πλάστη ώστε να γίνει ένα ορθογώνιο με πάχος 2 εκ. Με ένα φορμάκι για μπισκότα (ό,τι σχήμα θέλεις, κατά προτίμηση στρογγυλό ή αστέρι), πασπαλισμένο με αλεύρι, κόψε τη ζύμη και βάλε τα μπισκότα στο ταψί. Κάνε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. Μάζεψε τα περισσεύματα, τύλιξέ τα σε διαφανή μεμβράνη και φτιάξε ένα ορθογώνιο πάχους 1,5 εκ. Βάλ’ το στο ψυγείο για 10 λεπτά, μέχρι να παγώσει. Επανάλαβε τη διαδικασία με τον πλάστη και το κόψιμο, μέχρι να χρησιμοποιήσεις ολόκληρη τη ζύμη. Βάλε τα κομμένα μπισκότα στο ψυγείο για 30 λεπτά, μέχρι να παγώσουν καλά.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr