Follow us

Σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως: Μάθε τους υδατάνθρακες που αδυνατίζουν

Σπόροι και δημητριακά ολικής αλέσεως: Μάθε τους υδατάνθρακες που αδυνατίζουν

Δεκάδες επιστημονικές έρευνες προσδιόρισαν τόσο σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως -κατηγορία όπου ανήκουν τα παραπάνω προϊόντα-, που τα καθιστούν πραγματικά αναντικατάστατα για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Γνώρισε λοιπόν τις θαυματουργές αυτές τροφές, «απενεχοποίησε» επιτέλους τους υδατάνθρακες και βάλε όλη τη μαεστρία σου για να μάθεις μερικές συνταγές που θα απογειώσουν την ευεξία σου.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: «Βόμβες υγείας»

Όπως θα ξέρεις, τα δημητριακά συγκροτούν μια ομάδα τροφίμων που περιλαμβάνει το σιτάρι, τη βρόμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι, τη σίκαλη, το ρύζι και άλλα παρόμοια φυτά και τους σπόρους τους.

Οι σπόροι των δημητριακών αποτελούνται από τρία μέρη: το φλοιό (πλούσιος σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία μετάλλων), το ενδιάμεσο αμυλούχο μέρος ή το ενδοσπέρμιο (περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β) και το εσωτερικό μέρος ή τον πυρήνα (στη σύνθεσή του περιλαμβάνονται οι βιταμίνες Β και Ε, ιχνοστοιχεία μετάλλων και φυτοχημικά, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που ενυπάρχουν στα φυτά).

Πού έγκειται, λοιπόν, η διαφορά των «κοινών» δημητριακών και των ολικής αλέσεως;

Στη διαφοροποίηση της επεξεργασίας. Στα «άσπρα» δημητριακά και στις τροφές που είναι φτιαγμένες από αυτά –όπως, π.χ., το ψωμί από άσπρο σιτάρι ή το άσπρο ρύζι-, κατά τη διάρκεια της άλεσης ο φλοιός και το έμβρυο αφαιρούνται για να δώσουν περισσότερο «λευκά», καθαρά άλευρα.

Ως αποτέλεσμα χάνουν ένα μέρος της θρεπτικής τους αξίας, κυρίως φυτικές ίνες. Αντίθετα, στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα τρία μέρη του σπόρου αλέθονται μαζί, έτσι ώστε κανένα θρεπτικό συστατικό να μην πηγαίνει χαμένο.

Τι περιέχουν; Φυτικές ίνες σε μεγάλες ποσότητες, βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ, Ω-3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία μετάλλων (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, φώσφορος και σίδηρος), καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκός). Παραδείγματος χάριν τα 100 γραμμ. φύτρου σταριού καλύπτουν περισσότερες από τις μισές ημερήσιες ανάγκες σου σε μαγνήσιο, καθώς και φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως VS «κοινών» δημητριακών: Η διαφορά σε αριθμούς

Το καστανό ρύζι θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα δημητριακά ολικής αλέσεως: μια πραγματικά πολύτιμη τροφή που συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου μέσω των φυτικών ινών και του σεληνίου που περιέχει και βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε μαγγάνιο και καλή πηγή μαγνησίου. Τι συμβαίνει, όμως, κατά την επεξεργασία του για να μετατραπεί από καφέ σε λευκό; Η συγκεκριμένη διαδικασία καταστρέφει το 67% της βιταμίνης Β3, το 80% της Β1, το 90% της Β6, το 50% του μαγγανίου, το 50% του φωσφόρου, το 60% του σιδήρου και τη συνολική ποσότητα των φυτικών ινών και των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr