Follow us

Βάζεις λάδι καρύδας στο πρόσωπο; Ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς

Ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε το αγαπημένο συστατικό των DIY girls.

Λάδι καρύδας στο πρόσωπο Istock Photo

Από την αντικατάσταση του βουτύρου στη μαγειρική, μέχρι τη μέθοδο καθαρισμού του στόματος oil pulling και την ενυδάτωση της επιδερμίδας, υπήρξε μια περίοδος που το λάδι καρύδας ήταν το πλέον hot new thing. Η δημοτικότητα του όμως άρχισε να φθίνει το ίδιο γρήγορα με το σκαρφάλωμά του στην κορυφή, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα ομορφιά. Παρακάτω θα μάθεις αναλυτικά γιατί το λάδι καρύδας στο πρόσωπο ίσως και να μην είναι τελικά και τόσο καλή ιδέα.

AHA και ΒΗΑ | Ο οδηγός της αρχάριας στη χημική απολέπιση

Οι χρήσεις το ελαίου καρύδας

Μέσα στα χρόνια, το λάδι καρύδας λατρεύτηκε από τα DIY girls, τα οποία το πρόσθεταν με μανία στις σπιτικές μάσκες ομορφιάς τους, αλλά και το κίνημα του clean beauty, με τις υπέρμαχές του να το χρησιμοποιούν τόσο για την απομάκρυνση του μακιγιάζ, όσο και για την ενυδάτωση της επιδερμίδας τους και την προστασία της από τις ακτίνες UVA και UVB. Να γιατί δεν πρέπει -στο μεγαλύτερο βαθμό- να ακολουθείς τις συμβουλές τους:

Λάδι καρύδας στο πρόσωπο για ενυδάτωση

Σαν έλαιο φυσικά και είναι εξαιρετικά ενυδατικό, ενώ παράλληλα έχει και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Δεν ταιριάζει όμως σε όλες τις επιδερμίδες, καθώς ανήκει στη λίστα με τα comedogenic συστατικά, εκείνα δηλαδή που τείνουν να φράζουν τους πόρους. Αν έχεις λοιπόν λιπαρή ή ακνεϊκή επιδερμίδα είναι σίγουρα a no go.

Αν πάλι έχεις εξαιρετικά ξηρή επιδερμίδα, δεν αποκλείεται το λάδι καρύδας να είναι ευεργετικό για εσένα, καθώς μπορεί να "κλειδώσει" την υγρασία, αποτρέποντας την διαδερμική απώλεια νερού και ενισχύοντας τον επιδερμικό φραγμό.

Λάδι καρύδας για αντηλιακή προστασία

Το λάδι καρύδας περιέχει SPF της τάξεως του 4 ή 5, που είναι αστείο να συζητάμε το αν μπορεί να αντικαταστήσει το καθημερινό αντηλιακό. Το λιγότερο που θα πρέπει να χρησιμοποιείς είναι ένα αντηλιακό με SPF30.

Πού μπορείς να το χρησιμοποιήσεις

Αν έπρεπε να σου προτείνουμε κάποιο βήμα της skincare ρουτίνας σου για να χρησιμοποιήσεις το λάδι καρύδας, τότε θα ήταν ο καθαρισμός, αφού όπως κάθε λάδι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρώτο βήμα του double cleansing για να "διασπάσει" το μακιγιάζ. Ο λόγος που εκεί δεν επιφέρει τόσο μεγάλο κίνδυνο για την επιδερμίδα είναι γιατί στο επόμενο βήμα θα απομακρυνθεί με ένα gel cleanser. Εξίσου ευεργετικό μπορεί να είναι για την ενυδάτωση του σώματος, αν δεν πάσχεις από ακμή στην πλάτη και το στήθος.

Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις επίσης για να φτιάξεις μια σπιτική μάσκα για ξηρά μαλλιά. Ζέστανέ το ελαφρά, εφάρμοσέ το στα μήκη και τις άκρες και άφησε τη μάσκα για 20-30 λεπτά να δράσει πριν λουστείς.

Η Gigi Hadid έδωσε μία από τις χειρότερες skincare συμβουλές που έχουμε ακούσει

Άξιοι αντικαταστάτες

Αν θέλεις να αντικαταστήσεις το λάδι καρύδας στη ρουτίνα σου, σού προτείνουμε να δοκιμάσεις τα έλαιο jojoba και argan, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι ιδανικά τόσο για ξηρές, όσο και για λιπαρές επιδερμίδες. Εναλλακτικά αναζήτησε ένα καλό cleansing balm και ένα ενυδατικό έλαιο προσώπου στο beauty counter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ