Follow us

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ακμή | Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τι ακριβώς είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακμή με την οποία συνήθως συνοδεύεται;

ακμή Istock Photo

Το να βρεις την αιτία εμφάνισης της ακμής είναι πραγματικά εξουθενωτικό. Το να ανακαλύψεις πως ευθύνεται το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτικό. Το λεγόμενο ΣΠΟ είναι πολύ πιο σύνηθες απ' ό,τι ίσως νομίζεις και εκτός από μη σταθερό κύκλο, συνεπάγεται επίσης πιο έντονη τριχοφυΐα, αυξημένο βάρος και -το μάντεψες- ακμή. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά όλα όσα θα πρέπει να ξέρεις για αυτό:

Η Gigi Hadid έδωσε μία από τις χειρότερες skincare συμβουλές που έχουμε ακούσει

Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Ας αρχίσουμε λοιπόν από τα βασικά: Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζει έντονη οικογενή επίπτωση, πράγμα που δείχνει πως υπάρχει μεγάλη γενετική συμβολή στην εμφάνισή του. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πως κληρονομείται, αλλά οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως πρόκειται για έκφραση ενός επικρατούντος γονιδίου. Σύμφωνα με το Μητέρα "Υπολογίζεται πως περίπου 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά λιγότερες από τις μισές έχουν τα βιοχημικά και ορμονικά ευρήματα που συνιστούν το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών".

Πώς επηρεάζει το ΣΠΟ την υγεία της επιδερμίδας;

Οι γυναίκες με ΣΠΟ έχουν αυξημένες ανδρικές ορμόνες, τα λεγόμενα ανδρογόνα, κάτι που κάνει το σώμα να παράγει επιπλέον σμήγμα, φράζοντας τους πόρους. Η κυστική ακμή, η υπερμελάγχρωση, η ακμή σώματος και η τριχοφυΐα στο πρόσωπο είναι μόνο μερικά από τα "προβλήματα" που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη πάθηση.

Ακμή; 5 tips για να ξεκινήσεις να την αντιμετωπίζεις από σήμερα κιόλας

Πώς αντιμετωπίζεται η ακμή που προκαλείται από το ΣΠΟ;

Τις περισσότερες φορές οι δερματολόγοι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο είδος ακμής με από του στόματος θεραπεία, όπως για παράδειγμα με χάπια Accutane. Συχνά συστήνουν επίσης την εξέταση από ενδοκρινολόγο και τη συνεργασία με γυναικολόγο για την σταθεροποίηση του έμμηνου κύκλου. Μόλις ελεγχθεί καλύτερα το μεταβολικό σύνδρομο , οι παραδοσιακές και τοπικές θεραπείες για την ακμή και την υπερβολική τριχοφυΐα είναι πιο αποτελεσματικές.

Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι η ακμή σου οφείλεται σε Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να επισκεφτείς το δερματολόγο σου, ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τη δική σου μοναδική περίπτωση, αφού φυσικά κάνεις και τις απαραίτητες ορμονολογικές εξετάσεις.

Τυπικά η ακμή που οφείλεται στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζεται στο πηγούνι, τη σιαγόνα και το λαιμό, ενώ η κοινή ακμή εμφανίζεται σε όλο το πρόσωπο. Όπως προαναφέρθηκε, συνήθως, συνοδεύεται από αύξηση του βάρους, έντονη τριχοφυΐα σε πρόσωπο και σώμα και ακανόνιστες περιόδους.

5 τρόποι να ξεφορτωθείς -επιτέλους- τα σημάδια από τα σπυράκια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ