Follow us

Makeup Terms | Baking, Strobing, Cakey εφέ και μερικοί ακόμα όροι μακιγιάζ που πρέπει να γνωρίζεις

Τι σημαίνουν όλες αυτές οι λέξεις που βλέπεις συνέχεια στα social media, στο YouTube και στα περιοδικά;

makeup Pixel Formula

Οι νέες τεχνικές μακιγιάζ που εμφανίζονται καθημερινά στα TikTok, YouTube και Instagram γεννούν όλο και πιο πολλούς, καινούριους makeup όρους, που είναι πολύ πιθανόν να μην γνωρίζεις ή να σε μπερδεύουν με τις ονομασίες τους. Τι σημαίνει το cakey effect που βλέπεις να αναφέρει συνέχεια η πασίγνωστη makeup artist Nikki στα Instagram videos της (aka @nikki_makeup); Και σε τι ακριβώς βοηθά το περιβόητο contouring, η makeup τεχνική που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό μας με την Κim Kardashian;

Αν λατρεύεις να παρακολουθείς σχετικά tutorials στο Ίντερνετ και αναρωτιέσαι συχνά για τη σημασία των παραπάνω όρων όμως δυσκολεύεσαι να τους κατανοήσεις, διαβάζεις το σωστό κείμενο. Παρακάτω θα βρεις ένα μικρό πλην περιεκτικό λεξικό όρων μακιγιάζ που ευελπιστούμε να σου λύσει κάθε απορία - και στο οποίο μπορείς να ανατρέξεις την επόμενη φορά που θα μπερδέψεις για πολλοστή φορά το baking - που όχι, δεν αναφέρεται στη μαγειρική.

Ποιοι είναι αυτοί;

#1. Baking

Με αυτόν τον όρο εννοούμε στην ουσία την εφαρμογή μιας loose πούδρας (την πούδρα -αλεύρι όπως λέμε διαφορετικά) για να σετάρεις το μακιγιάζ που έχει γίνει κατά βάση με υγρά προϊόντα (liquid foundation, concealer, cream/liquid blush). Έτσι, απλώνεις μία πούδρα σε ελεύθερη μορφή, την αφήνεις για 5-10 λεπτά κι έπειτα την αφαιρείς με πινέλο, ώστε το foundation και το concealer να γίνει ένα με το δέρμα και να πετύχεις ένα εξαιρετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

#2. Blending

Με αυτόν τον όρο εννοούμε την πολύ καλή ανάμειξη που πρέπει να γίνεται στα προϊόντα (σκιές, ρουζ, προϊόντα βάσης και κάλυψης) ώστε να αναμειχθούν τέλεια από το δέρμα αλλά και μεταξύ τους - εφόσον πρόκειται για χρώματα σκιών για παράδειγμα. Γίνεται με ειδικά blending πινέλα και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και με τα χέρια σου.

#3. Cakey effect

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει το εφέ που προκαλεί ένα καλυπτικό προϊόν (συνηθέστερα το foundation) όταν ξεχωρίζει στο δέρμα από μακριά και δημιουργεί το αντιαισθητικό εφέ της μάσκας. Στην πορεία χρησιμοποιήθηκε και πιο γενικά, για να περιγράψει ένα βαρύ μακιγιάζ που "σπάει", δημιουργεί γραμμές και ρυτίδες και μόνο απαλό και αψεγάδιαστο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

#4. Color- Correcting Concealer

H διόρθωση των δυσχρωμιών σε διάφορες περιοχές του προσώπου δεν επιτυγχάνεται πάντα με το κλασικό concealer που όλες γνωρίζουμε. Υπάρχουν και άλλα χρώματα concealer, όπως το ανοιχτό πράσινο, κίτρινο, σομόν, λιλά. Οι συγκεκριμένες αποχρώσεις έχουν ως στόχο να αποχρωματίσουν, να διορθώσουν με κάποιον τρόπο το χρώμα στην περιοχή που θες να καλύψεις (σπυράκι, μαύροι κύκλοι, κοκκινίλες) και στη συνέχεια να εφαρμοστεί από πάνω το κλασικό concealer ή foundation, για μια τέλεια κάλυψη. Ενδεικτικά, το φυστικί διορθώνει τις κοκκινίλες και είναι κατάλληλο για μικρά σπυράκια ενώ το σομόν/ροζ διορθώνει τους μαύρους κύκλους.

Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά το color-correcting concealer

#5. Contouring

Γίνεται με τη βοήθεια πούδρας ή άλλου υγρού, κρεμώδους ή stick προϊόντος χωρίς λάμψη (συνήθως ματ), σε απόχρωση μερικούς τόνους πιο σκούρα από το χρώμα του δέρματος - πολλοί χρησιμοποιούν ακόμα και το bronzer τους. Στόχος είναι η δημιουργία σκιάσεων στα ζυγωματικά, στη μύτη, στο μέτωπο και στο πιγούνι ώστε να δημιουργηθεί ένα εφέ πιο λεπτού και γεμάτου γωνίες προσώπου. Φυσικά, οι κινήσεις που πρέπει να ακολουθηθούν είναι πολύ συγκεκριμένες και ακριβείς, καθώς διαφορετικά το αποτέλεσμα μόνο κολακευτικό δεν είναι.

#6. Cut Crease

Είναι μια μέθοδος μακιγιάζ που χρησιμοποιεί μια ανοιχτή σκιά στο κινητό βλέφαρο για να "χωρίσει" το μάτι στα δύο κι έτσι να χαρίσει βάθος, ένταση και να καθορίσει το σχήμα των ματιών. Είναι η κατάλληλη τεχνική για κουκουλωτά μάτια.

#7. Dewy φινίρισμα

Μια λέξη που έκανε διάσημη η Hailey Bieber, αφού αυτός ακριβώς ο όρος είναι που χαρακτηρίζει απόλυτα το δέρμα της. Αφορά μεν τη λάμψη και τη φρεσκάδα που ακτινοβολεί μια επιδερμίδα, επιτυγχάνεται δε κυρίως με προϊόντα λάμψης (highlighter, shimmery πούδρες, ακόμα και face oils).

#8. Flashback

Πρόκειται για τη λευκή λάμψη που εμφανίζεται σε σημεία του προσώπου σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με flash. Συνήθως συμβαίνει λόγω του SPF που περιλαμβάνουν κάποια προϊόντα μακιγιάζ - ο SPF χρησιμοποιείται για να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και να σε προστατεύσει από τον ήλιο. Με τον ίδιο τρόπο αντανακλούν όμως και το flash της μηχανής ή του κινητού. Την ίδια αντίδραση μπορεί να προκαλέσουν και κάποιες πούδρες.

#9. Foiling

Μετάτρεψε τις σκιές σε σκόνη σε κρεμώδεις / υγρές με αυτή την τεχνική που σου επιτρέπει να δημιουργείς τα δικά σου κρεμώδη / υγρά προϊόντα με τη βοήθεια μόνο ενός setting spray. Απλά, ψέκασε με αυτό την αγαπημένη σου σκιά σε σκόνη σε μια επιφάνεια και ανακάτεψέ τη καλά με ένα πινελάκι ή spoolie. Έτσι, θα έχεις μια διαφορετική υφή σκιάς στο λεπτό - και χωρίς την αγορά νέου προϊόντος. Το ίδιο μπορείς φυσικά να κάνεις και με το ρουζ ή το highlighter.

#10. Halo eyes

Το εφέ φωτοστέφανου στα μάτια είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για να τα κάνει να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο φωτεινά. Το καταφέρνει με τη χρήση μιας ανοιχτής και μιας πιο σκούρας σκιάς σε στρατηγικά σημεία στο άνω και κάτω βλέφαρο, καθώς και χρήση highlighter στην εσωτερική γωνία των ματιών.

#11. Highlighting

Η πιο διαδεδομένη (και εύκολη) τεχνική για να αποκτήσεις λάμψεις και γυαλάδες που θα αναδείξουν το πρόσωπο και θα το κάνουν να φανεί πιο φρέσκο και δροσερό. Τα highlighters σε μορφή κρέμας ή πούδρας είναι σύμμαχοί σου για να αποκτήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα σε ζυγωματικά, ράχη της μύτης, κόκκαλο φρυδιών και τόξο χειλιών. Μόνο που δεν πρέπει να το παρακάνεις με την ποσότητα καθώς θα φανεί υπερβολικό το αποτέλεσμα.

#12. Overlining

Πολύ δημοφιλής τελευταία, η συγκεκριμένη μέθοδος σε βοηθά να μεγάλωσεις τα χείλη σου με τη βοήθεια ενός lip pencil, το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για κάνεις το περίγραμμα ξεπερνώντας για λίγο τα όρια του (κυρίως στην καρδιά των χειλιών).

#13. Setting Spray

Το spray που σταθεροποιεί το makeup και το βοηθά να διατηρείται περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα.

Setting Spray | Το προϊόν που δεν λείπει από το νεσεσέρ κανενός έμπειρου makeup artist

#14. Strobing

Πρόκειται για ένα layering με highlighters διαφορετικών υφών για έξτρα φωτεινότητα και διάσταση στο look. Απλώνεις δηλαδή πρώτα ένα υγρό ή κρεμώδες highlighter και συνεχίζεις με ένα highlighter σε μορφή πούδρας.

#15. Transfering

Πολύ απλά, αφορά τη διαικασία προϊόντων και χρωμάτων στα ρούχα. Γι' αυτό προτείνεται η χρήση setting spray (βλ. παραπάνω) για να είναι σταθερό και αναλλοίωτο το μακιγιάζ ή απλά να ντύνεσαι πριν το μακιγιάζ - ή να περιμένεις να στεγνώσει καλά πριν φορέσεις τα ρούχα σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ