Follow us

Τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όλες μας με την εφαρμογή του αντηλιακού

Εσύ ξέρεις να το χρησιμοποιείς σωστά;

sun iStock

Το πόσο σημαντικό είναι να φοράς αντηλιακό καθημερινά, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, το γνωρίζεις ήδη - ελπίζω. Ο ήλιος έχει γίνει τόσο επικίνδυνος τα τελευταία χρόνια, που ευθύνεται για μια πληθώρα προβλημάτων, πέρα από το προφανές που είναι τα δερματικά εγκαύματα αλλά και ο καρκίνος του δέρματος.

Έτσι, κηλίδες και πανάδες, ακμή ή μικρά σπυράκια αλλά και κάθε λογής εξανθήματα, όπως επίσης, ρυτίδες και κουρασμένη όψη, είναι μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της UV ακτινοβολίας στην επιδερμίδα μας που πρέπει κανείς να ξεκινάει να προσέχει από μικρή ηλικία.

Θες κάλυψη και αντηλιακή προστασία ταυτόχρονα; Τα αντηλιακά προσώπου με χρώμα που κάνουν ακριβώς αυτό

Και εδώ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το αντηλιακό, καθώς μας παρέχει την τόσο απαραίτητη προστασία που όλοι χρειαζόμαστε, χειμώνα καλοκαίρι.

Παρ' όλα αυτά, γνώριζες ότι δεν προστατεύεσαι επαρκώς αν δεν φοράς σωστά το αντηλιακό σου; Όπου σωστή εφαρμογή σημαίνει επάλειψη με επαρκή ποσότητα προϊόντος, σε όλο το σώμα (ακόμα και στα πιο κρυφά σημεία) και επαναλαμβανόμενη επάλειψή του μέσα στη μέρα.

Αυτομαυριστικά σώματος | Το μοναδικό πράγμα που χρειάζεται να γνωρίζεις γι᾽ αυτά

Πιο αναλυτικά όμως, ποια είναι τα μικρά (κι όμως τόσο σημαντικά) λαθάκια που κάνουμε σχεδόν όλες με τη χρήση αντηλιακού;

#1. Δεν απλώνουμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού

Ανάλογα και με το μέγεθος του σώματος, σε κάθε επάλειψη πρέπει να χρησιμοποιούμε περίπου 30 γραμμάρια αντηλιακού. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε μια γεμάτη χούφτα, με την αντίστοιχη ποσότητα για το πρόσωπο να αντιστοιχεί στο μέγεθος ενός νομίσματος. Επίσης, σημαντικό λάθος είναι και το ότι απλώνουμε αντηλιακό μόνο στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, νομίζοντας ότι τα ρούχα μας μάς προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει απόλυτα καθώς τα κοινά ρούχα απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου όσο και ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF κάτω από 10, που είναι ανεπαρκές. Επομένως, καταλαβαίνεις γιατί κρίνεται σκόπιμο να το απλώνεις παντού - και φυσικά, να μην ξεχνάς τον λαιμό, τις παλάμες, τα αυτιά, τα πέλματα και τον αυχένα, ιδίως αν σκοπεύεις να κάνεις ηλιοθεραπεία.

Beach Ready | Πώς να φροντίσεις τα πόδια σου ώστε να είναι λεία και απαλά αυτό το καλοκαίρι

Προσοχή: τα αντηλιακά σε μορφή stick, πούδρας ή spray απαιτούν διαφορετικές ποσότητες λόγω της διαφορετικής τους φόρμουλας.

#2. Δεν ανανεώνουμε συχνά - ή και καθόλου

Ακόμα κι αν το αντηλιακό σου είναι ανθεκτικό στο νερό (water-resistant), πρέπει οπωσδήποτε να επαναλαμβάνεις την επάλειψη μετά το κολύμπι ή σε περίπτωση που ιδρώσεις πολύ. Διαφορετικά, πρέπει και πάλι να την επαναλαμβάνεις κάθε 2 ώρες, από τη στιγμή που εκτίθεσαι στον ήλιο.

Note: Η ανανέωση του αντηλιακού δεν αφορά μόνο τις φορές που κάνουμε ηλιοθεραπεία, αλλά όσες φορές μάς βλέπει ο ήλιος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το ανανεώνουμε και όταν κάνουμε βόλτα στην πόλη ή όταν οδηγούμε.

#3. Δεν φοράμε αντηλιακό τις συννεφιασμένες μέρες

Ένα άλλο μεγάλο λάθος στο οποίο όλες ανεξαιρέτως έχουμε υποπέσει είναι ότι δεν φοράμε αντηλιακό όταν έχει συννεφιά, νομίζοντας (λανθασμένα) ότι ο ήλιος δεν μας "βλέπει". Όμως, ένα ποσοστό έως και 85% της UV διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στην επιφάνεια της γης ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, πράγμα που κάνει απαραίτητη τη χρήση του. Το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν κάθεσαι σε σκιερό μέρος ή κάτω από ομπρέλα: η άμμος, η θάλασσα, τα τζάμια και οι άλλες λείες επιφάνειες αντανακλούν την UV, οπότε και πάλι χρειάζεσαι αντηλιακό.

#4. Δεν τα απλώνεις στον "σωστό" χρόνο

Είναι σημαντικό να απλώνεις το αντηλιακό τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγεiς από το σπίτι. Κι αυτό γιατί τα φίλτρα που περιέχουν και τα οποία εμποδίζουν την είσοδο της UV βαθιά στο δέρμα, χρειάζονται χρόνο για να απορροφηθούν και να δράσουν. Επομένως η πρώτη επάλειψη της ημέρας πρέπει να γίνεται πολύ πριν εκτεθεί το δέρμα στον ήλιο.

#5. Χρησιμοποιείς περσινά αντηλιακά

Ένα άλλο μεγάλο λάθος που κάνουμε με τα αντηλιακά είναι πως χρησιμοποιούμε ό,τι έχει περισσέψει από παλαιότερες χρονιές. Αν και τα αντηλιακά είναι ανθεκτικά στον χρόνο, δεν παύουν να έχουν ημερομηνία λήξης.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές λένε ότι τα αντηλιακά τους κρατάνε τρία χρόνια από την ημερομηνία παραγωγής. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσης. Αν δεν τα εκθέσεις ποτέ στον ήλιο και στην υπερβολική ζέστη, αλλά τα έχεις σε δροσερό και σκοτεινό χώρο, μπορεί να αντέξουν και 5 χρόνια. Επειδή, όμως, συνήθως τα έχουμε εκτεθειμένα στον ήλιο, τα συστατικά τους διασπώνται πολύ γρήγορα. Μελέτες έχουν δείξει πως με αυτή την τακτική αντέχουν από 6 έως το πολύ 12 μήνες.

Φύλαξέ τα στο ψυγείο για ακόμα καλύτερη συντήρηση και φρόντιζε να προμηθεύεσαι καινούριο αντηλιακό κάθε καλοκαίρι.

Bonus tip: Αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές μας σχετικά με τη συνεχόμενη επάλειψη αλλά και χρήση του αντηλιακού και τον χειμώνα ή τις συννεφιασμένες μέρες, δύσκολα θα σου περισσεύει αντηλιακό στο τέλος κάθε σεζόν.

#6. Δίνουμε προσοχή μόνο στον δείκτη προστασίας (SPF)

Όσον αφορά τον δείκτη προστασίας (SPF) που θα επιλέξεις, πρέπει να είναι 30 ή υψηλότερος. Τα καλά αντηλιακά με SPF 30 απορροφούν το 97% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου, ενώ εκείνα με SPF 50 απορροφούν το 98%. Δεν είναι μόνο ο SPF που πρέπει να προσέχεις όμως. Καλό είναι να προτιμάς αντηλιακά ευρέως φάσματος, που απορροφούν τόσο την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA) όσο και την υπεριώδη ακτινοβολία Β (UVB) και να τα εφαρμόζεις όποια ώρα της ημέρας κι αν πρόκειται να βγεις από το σπίτι. Ο λόγος είναι απλός: Η UVA, που ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες), είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ η UVB, που σχετίζεται με το μελάνωμα, έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Επομένως χρειάζεσαι προστασία από την UV από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Tip: Μην επαφίεσαι στους SPF δείκτες που περιλαμβάνουν ορισμένα foundations, πούδρες ή άλλες καλλυντικές κρέμες καθώς δεν επαρκούν για να σε προστατεύσουν από τον ήλιο. Καλό είναι να εντάξεις το αντηλιακό στο τελευταίο βήμα της skincare ρουτίνας σου, και να ψεκάζεις με sunscreen spray το πρόσωπό σου μετά το μακιγιάζ σου και πριν βγεις απ᾽το σπίτι.

#7. Δεν φοράς αντηλιακό αν είσαι ήδη μαυρισμένη - ή αν έχεις από φυσικού σου σκουρόχρωμη επιδερμίδα

Μεγάλο λάθος, καθώς όλοι οι τύποι επιδερμίδας πρέπει να προστατεύονται, μιας και όλοι κινδυνεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία και είναι επιρρεπείς σε εγκαύματα. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες δε, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με τις σκουρόχρωμες, καθώς καίγονται ακόμα πιο εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος μαυρίζει από τον ήλιο, έχει υποστεί δερματικές βλάβες, γι´αυτό και οι δερματολόγοι συνιστούν την αποφυγή της ηλιοθεραπείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ