Follow us

Τα αρώματα diptyque γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους (Plus: 2 νέα αρώματα, τα μυρίσαμε ήδη)

Η diptyque γιορτάζει την 50ή της επέτειο από την πρώτη αρωματική δημιουργία της, με 2 νέες αρωματικές δημιουργίες

IMG_20180321_153519

Έγιναν μάρτυρες της ιστορίας, μέσα από τις βιτρίνες τους. Έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, σε κάθε ήπειρο, συνάντησαν και αγάπησαν αμέτρητους ανθρώπους, διάσημους κι ανώνυμους, από κάθε κουλτούρα. Βλέποντας μέσα από όλα αυτά τα μάτια, παρατήρησαν. Συλλέγοντας ιδέες και πολλαπλασιάζοντας τις εκπλήξεις στη διαδρομή,(όχι όμως) μεγαλώνοντας με τον καιρό…

Παρά την πάροδο των χρόνων, η diptyque δεν έχασε ποτέ την όρεξή της για δημιουργία και ζωή! Πιστή στην περιέργειά της και στην κομψότητα που τη διέπει τόσα χρόνια, γιορτάζει την 50ή της επέτειο από την πρώτη αρωματική δημιουργία της, με 2 νέες αρωματικές δημιουργίες, επιστρέφοντας σε μια απίστευτα καινοτόμο και φιλελεύθερη εποχή.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα 2 αρώματα κατά τη διάρκεια μίας παρουσίασης με την μορφή workshop, ενώ η καθεμιά μας έφυγε με ένα στιγμιότυπο polaroid και δίπλα της σχεδιασμένο την εικονογράφηση του αγαπημένου της αρώματος.

Tempo

Η diptyque επανέρχεται στο θέμα πατσουλί αλλά (φυσικά) εξευγενίζοντάς το για να αποκαλύψει την εξαίσια ομορφιά του. Συνδυάζοντας τρεις διαφορετικές εκχυλίσεις, η κάθε μια τους από μια βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα που διαχειρίζεται η Givaudan στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας. Μια επίμονη δόνηση, σαν μια αδιάκοπη ηχώ από ένα μελωδικό ξυπνητήρι.

Τα αρώματα diptyque γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους (Plus: 2 νέα αρώματα, τα μυρίσαμε ήδη)

Φερμένο από την Ινδία ή το Κατμαντού ή το Κολόμπο, αυτό το πρωτόγονο πατσουλί, αποσταγμένο χωρίς επιμέλεια, δεν ήταν, ας το παραδεχτούμε, το πιο διακριτικό. Όμως παρόλη την σκοροαπωθητική του χρήση (για την οποία χρησιμοποιούσαν για χρόνια τα φύλλα του), το άμεσα αναγνωρίσιμο άρωμά του δεν κρυβόταν με τίποτα, ήταν σαν μια δήλωση. Χέννα, κολ, πατσουλί: υπογραφή!

Fleur de Peau (αυτό ήταν τελικά και το δικό μου αγαπημένο, η μυρωδιά της πούδρας και της φρεσκάδας με ενθουσίασε)

Η μυρωδιά του δέρματος: η μυρωδιά του musk. Όμως ποιο είναι το κόλπο να δημιουργείς ένα άρωμα musk στον κόσμο του σήμερα χωρίς να το υποβαθμίζεις.

Τα αρώματα diptyque γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους (Plus: 2 νέα αρώματα, τα μυρίσαμε ήδη) - εικόνα 2

Μιλώντας για musk…Τα 60’s ήταν, εκτός των άλλων, μια εποχή μεγάλης ενσυναίσθησης προς τιςΙνδουιστικές τελετουργίες, ένα κύμα πνευματικότητας απλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Γιόγκα, υπερβατικός διαλογισμός, χορτοφαγία… Άνθρωποι άρχισαν να συμμετέχουν σε ενάρετους κύκλους, να ψέλνουν το μάντρα «ωμμμμμ» όσο πιο μακρόσυρτα γίνεται, να κάνουν έρωτα παντού και με οποιονδήποτε. Το Καλοκαίρι της Αγάπης!

Κάθε πρώτη ύλη είναι σαν μια πινελιά χρώματος στην παλέτα του καλλιτέχνη, σαν την ανάμνηση ενός μέρους, ενός τοπίου, μιας εποχής.

Τα αρώματα diptyque γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους (Plus: 2 νέα αρώματα, τα μυρίσαμε ήδη) - εικόνα 3

Για το Tempo, είναι η θέαση ενός σαμάνου (στην Ινδία αναφέρεται ως γκουρού) που επικοινωνεί τελετουργικά με το δάσος, εκεί όπου γεννιέται το πατσουλί, εκεί όπου τα ζώα και τα πνεύματα ζουν ελεύθερα. Το σύμπαν είναι άφθονο, άπειρο, μυστικό. Τι περιέχει αυτό το μικρό μπουκάλι;

Τα αρώματα diptyque γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους (Plus: 2 νέα αρώματα, τα μυρίσαμε ήδη) - εικόνα 4

Στο πίσω μέρος, εκτινάσσονται στρόβιλοι από ένα ηφαίστειο φωτίζοντας το νυχτερινό ουρανό. Ένα μαγικό ισχυρό και συνάμα ευεργετικό βουνό που οι στάχτες του τρέφουν την πλούσια βλάστηση του νησιού. Στην Ινδονησία, που βρίσκεται στο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, αυτός ο θαυμάσιος θάμνος ευδοκιμεί στις θειώδεις πλαγιές του, τρεις φορές το χρόνο.

Για το Fleur de Peau, ο εικονογράφος άντλησε έμπνευση από τον κόσμο της ψυχεδέλειας, ριζωμένης στον αρχαίο Ελληνικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο μια πριγκίπισσα απαράμιλλης ομορφιάς ερωτεύεται τρελά τον γιο της Αφροδίτης.

Τα αρώματα diptyque γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους (Plus: 2 νέα αρώματα, τα μυρίσαμε ήδη) - εικόνα 5

Τη νύχτα βγαίνει κρυφά για να τη συναντήσει. Αυτή, στα όνειρά της τυλίγεται γύρω τουΑμέτρητες παραισθήσεις, συμφορές και θαύματα αργότερα,δύο εραστές, ήδη γονείς μιας κόρης που τη λένε «Ηδονή», ενώνονται για πάντα. Ο γάμος του Έρωτα και της Ψυχής.

Τα αρώματα diptyque γιορτάζουν τα 50 χρόνια τους (Plus: 2 νέα αρώματα, τα μυρίσαμε ήδη) - εικόνα 6

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τρεις ιδρυτές της diptyque βρίσκονταν πάνω από όλους τους οπτικούς, απτικούς καλλιτέχνες, έτσι ώστε η προσέγγισή τους στη δημιουργία αρωμάτων να είναι τόσο ορατή και απτή, όσο και αιθέρια - μια πρόσκληση στην ανακάλυψη του αθέατου. Κάθε πρώτη ύλη είναι σαν μια πινελιά χρώματος στην παλέτα του καλλιτέχνη, σαν την ανάμνηση ενός μέρους, ενός τοπίου, μιας εποχής.

Όπως ακριβώς και η πρώτη εικονογράφηση που σχεδίασε ο Ντέσμοντ Νοξ-Λι για το μπουκάλι του L’Eau, 50 χρόνια πριν, αυτές που δημιουργήθηκαν για το Tempo και το Fleur de Peau σχεδιάστηκαν με Ινδική μελάνη. Κάθε μια είναι κι αυτή διπλής όψης - η ιστορία συνεχίζεται στο πίσω μέρος και είναι ορατή μόνο από την εσωτερική της πλευρά, μέσα από το αρωματικό υγρό. Επιπλέουσες εικόνες, σαν σε όνειρο! Εικαστικά, αφηγούνται την ιστορία κάθε αρώματος, το αντανακλούν. Πίσω και μπρος, αρμονικά, σαν ένα δίδυμο πλοίο. Γύρω από τις εμβληματικές οβάλ ετικέτες, το σήμα κατατεθέν, είναι τυπωμένη η ίδια, απαράλλαχτη διεύθυνση: diptyque, 34 Boulevard Saint-Germain, Paris 5e.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ