Follow us

Πώς να χάσω κιλά; 6 διαιτολόγοι μάς δίνουν τις συμβουλές τους

Έτσι θα κάνεις καλύτερη διατροφή και θα πετύχεις απώλεια βάρους.

Πώς να χάσω κιλά; 6 διαιτολόγοι μάς δίνουν τις συμβουλές τους

Συνεργάστηκαν οι Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Δέσποινα Σωτήρου, διαιτολόγος-σύμβουλος διατροφής, Γιώργος Μίλεσης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Δημήτριος Γ. Πέτσιος, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

«Πώς να χάσω κιλά;»: Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί με ποικίλους τρόπους. Τι μάθαμε, λοιπόν, για το αδυνάτισμα ρωτώντας τους συνεργάτες του Shape; Παρακάτω μοιραζόμαστε τις συμβουλές 6 διατροφολόγων για να κάνουμε καλύτερη διατροφή και, τελικά, να πετύχουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους.

Πώς να χάσω κιλά; 6 συμβουλές από τους διαιτολόγους

1. Βρες την ισορροπία σου

Καταναλώνεις θερμίδες, καις θερμίδες. Αυτό που μας έλεγαν μέχρι τώρα είναι ότι η απώλεια ή η διατήρηση του βάρους βασίζεται αποκλειστικά σε αυτή την απλή εξίσωση. Λάθος!

«Στην πραγματικότητα, δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Η ποιότητα είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα» επισημαίνει η Eλένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Surrey, UK, Τμήμα Διατροφής, Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας.

«Τρώγοντας 2 μπισκότα των 100 θερμίδων για πρωινό snack, καταναλώνεις τις δύο από τις τρεις μερίδες, ή περίπου 36 γρ., υδατάνθρακες και ελάχιστες πρωτεΐνες. Το σώμα σου χρησιμοποιεί μόνο 15 με 20 γρ. υδατάνθρακες για ενέργεια και, αν δεν είσαι ιδιαίτερα δραστήρια, αποθηκεύει τα υπόλοιπα» εξηγεί η ειδικός.

Ως αποτέλεσμα, καταλήγεις να παίρνεις περισσότερο βάρος παρά να χάνεις. Σταμάτα την εμμονή με τις θερμίδες και επικεντρώσου περισσότερο στην εξισορρόπηση των θρεπτικών στοιχείων που καταναλώνεις. «Σε κάθε γεύμα ή snack πρέπει να τρως απεριόριστες ποσότητες μη αμυλούχων λαχανικών και μία μερίδα υδατάνθρακες –δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα ή αμυλούχα λαχανικά, όπως καρότο και καλαμπόκι–, μία πρωτεΐνες και μία καλά λιπαρά» σημειώνει η ειδικός.

Η κατανάλωση τροφών από κάθε κατηγορία δίνει στον οργανισμό σταθερή παροχή ενέργειας όλη μέρα, χωρίς παρενέργειες που παχαίνουν. Γι’ αυτό, αντί για μπισκότα στις 11 το πρωί, φάε ένα μήλο και μερικούς ξηρούς καρπούς ή λαχανικά και μισό γιαούρτι 2%.

2. Ζυγίσου σε εβδομαδιαία βάση

Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η ζυγαριά δίνει μια αίσθηση ευθύνης σε όσους κάνουν δίαιτα. Άλλοι θεωρούν ότι τους αγχώνει, τους ρίχνει το ηθικό και τους κάνει να επικεντρώνονται στα κιλά παρά στην υγεία τους. Συμπέρασμα; «Το πόσο συχνά θα ανεβαίνεις στη ζυγαριά έχει να κάνει με το πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου» λέει η Δέσποινα Σωτήρου, διαιτολόγος-σύμβουλος διατροφής.

Έρευνες δείχνουν ότι μία φορά την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα αλλά και ότι μία φορά τη μέρα είναι ακόμα καλύτερα για κάποιους. Όμως, αν βλέποντας τη ζυγαριά, θέλεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά, χρησιμοποίησε άλλο κόλπο, όπως το πώς εφαρμόζει το αγαπημένο σου τζιν.

Για να επωφεληθείς από το ζύγισμα, διάλεξε μια μέρα και ώρα κάθε εβδομάδα για να το κάνεις, όπως μόλις ξυπνήσεις το πρωί, όταν είσαι γυμνή και μόλις πας στο μπάνιο. Αν δε σου αρέσει αυτό που βλέπεις, σκέψου γιατί συμβαίνει: περιμένεις περίοδο; Έφαγες αλμυρό φαγητό χθες βράδυ; Αν δε συμβαίνει κάτι από αυτά, σκέψου σε ποια φάση του μήνα είσαι. «Δύο κιλά πάνω κάτω στη διάρκεια του μήνα είναι ουσιαστικά ουδέτερο βάρος. Τα πας τέλεια: έχεις ανακαλύψει πώς να διατηρείς το βάρος σου» λέει η ειδικός.

3. Σταμάτα το συνεχές τσιμπολόγημα

Κάποιες έχουμε σταματήσει το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό και τα έχουμε αντικαταστήσει με 6 μικρά γεύματα, που πολλοί ειδικοί παρουσιάζουν ως το μυστικό για να μειώνεις την πείνα και να χάνεις βάρος. Όμως, αυτή η στρατηγική μπορεί εύκολο να αποτύχει, αν τα μικρά γεύματα μετατραπούν σε κανονικού μεγέθους ή αντικατασταθούν από το ολοήμερο τσιμπολόγημα.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι δύσκολο να παρακολουθείς τι έχεις φάει όταν τσιμπολογάς εδώ κι εκεί. «Επιπλέον, όταν δε χορταίνεις κάποια δεδομένη στιγμή, αυτό σε κάνει να καταναλώνεις περισσότερο συνολικά. Υπάρχει κάτι ψυχολογικά και σωματικά ικανοποιητικό όταν τρως ένα πλήρες γεύμα και έχεις το αίσθημα πραγματικού κορεσμού αντί να μειώνεις κάπως την όρεξή σου κάθε μία με δύο ώρες» αναφέρει ο Γιώργος Μίλεσης, MSc, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Στα γεύματα συνήθως έχουμε αρκετά διαφορετικά πιάτα, αλλά όσοι τρώνε συχνά και λίγο συνήθως επιλέγουν ένα πράγμα, όπως τα κράκερ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να φας όλο το πακέτο και ωστόσο να μην έχεις νιώσει χορτασμένη» εξηγεί ο ειδικός.

Αντί να τσιμπολογάς όλη μέρα, προσπάθησε να τρως 3 γεύματα και 2 snacks ή 5 μίνι γεύματα. Φρόντισε να συνδυάζεις μερικές γεύσεις κάθε φορά, όπως καρότα και κράκερ ολικής αλέσεως με ταχίνι ή μισό σάντουιτς. Προγραμμάτισε τα γεύματά σου από πριν ώστε να μην μπαίνεις στον πειρασμό ή να περιορίζεσαι σε ό,τι είναι εύκαιρο. Και γράψε τι τρως ώστε να παρακολουθείς πόσο καταναλώνεις.

4. Φάε μια απογευματινή λιχουδιά

Έχουμε καλά νέα: Είναι καλύτερα να πάρεις κάτι από το περίπτερο παρά να πεινάσεις. «Το σύνηθες χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το μεσημεριανό μέχρι το βραδινό είναι πολύ μεγάλο για τα παραμείνουν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου χωρίς μια δόση θερμίδων» εξηγεί η Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD.

Η καλύτερη επιλογή; «Αν συνήθως πεινάς υπερβολικά κατά τις 4, μην το καταπολεμάς. Προγραμμάτισέ το» λέει η ίδια. Πάρε μαζί σου στο γραφείο υγιεινά snacks, όπως μήλο, αμύγδαλα, τυρί και αχλάδι και δε θα χρειαστεί να ετοιμάσεις τίποτα για να φας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ