Follow us

Σταφίδα: Τι δεν γνωρίζεις για το πιο θρεπτικό αποξηραμένο τρόφιμο

Σταφίδα: Τι δεν γνωρίζεις για το πιο θρεπτικό αποξηραμένο τρόφιμο
Από τη Διονυσία Αγαλιώτη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Εγγεγραμμένη Διαιτολόγος ΣΕΕΤΤΤΔ, Μέλος του European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD)

Σταφίδα – Ένας διατροφικός «θησαυρός». Η παραγωγή της σταφίδας ξεκίνησε πριν από περίπου 5000 χρόνια από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από το πανέμορφο νησί του Ιονίου, τη Ζάκυνθο.

Ύστερα, άρχισε η εξαγωγή της στην Πελοπόννησο και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Έλληνες και Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τους ναούς και ως βραβείο στους νικητές αθλητικών αγώνων.

Η διατροφική αξία της σταφίδας είναι αρκετά σημαντική, τόσο που οι Ρωμαίοι ιατροί την πρότειναν για τη θεραπεία σχεδόν όλων των ασθενειών. Το 19ο αιώνα, το φρούτο αυτό έφτασε μέχρι την Αμερική.

Η σταφίδα αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα του κόσμου. Περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, υψηλά επίπεδα σιδήρου, καλίου και ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία μας. Δεν έχει λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών.

Διατροφική ανάλυση: 100 γρ

  • 267 Θερμίδες
  • 2,3 γρ Πρωτεΐνη
  • 0,4 γρ Λίπος
  • 67,8 γρ Υδατάνθρακες
  • 720mg Κάλιο
  • 93mg Ασβέστιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ