Υγεία16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 2019

Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Ποια είναι τα «όπλα» σου απέναντι στον καρκίνο των ωοθηκών; Να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα και τις ενδείξεις και να γνωρίζεις το οικογενειακό σου ιστορικό.

Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG – CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μαιευτηρίου «Λητώ» (www.bilalisgynaikologos.gr).

Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάψουμε να χαρακτηρίζουμε τον καρκίνο των ωοθηκών «σιωπηλό δολοφόνο» και ίσως τότε να μην έχει τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης από όλους τους γυναικείους καρκίνους.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι συχνά ένας σιωπηλός δολοφόνος»; Ίσως.

Τα δύο τρίτα των γυναικών δε γνωρίζουν πως ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να έχει συμπτώματα, αλλά όχι πάντα. Το 93% των γυναικών με τον συγκεκριμένο καρκίνο βιώνουν τα πιο γνωστά συμπτώματα της νόσου:

  • Πόνος στην κοιλιά ή στην πύελο
  • Αύξηση στο μέγεθος της κοιλιάς ή επίμονο φούσκωμα
  • Ανάγκη για συχνότερη ούρηση και δυσφορία
  • Αίσθημα κορεσμού ακόμα και μετά από μικρά γεύματα

Shape tip: Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως υποδιαγιγνώσκεται εξαιτίας των ασαφών συμπτωμάτων του, κάποια από τα οποία συχνά μπορεί να αποδίδονται σε ψυχοσωματικές διαταραχές ή στην εμμηνόπαυση ή σε προβλήματα του πεπτικού, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να καθυστερούν να κάνουν έλεγχο ή να ζητήσουν συμβουλή γιατρού.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καρκίνου των ωοθηκών και του καρκίνου του μαστού»: Αλήθεια

Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει τη μία ή και τις δύο μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των ωοθηκών και/ή καρκίνο του μαστού. Στο γενικό πληθυσμό, οι πιθανότητες να παρουσιάσει μια γυναίκα καρκίνο των ωοθηκών είναι περίπου 1,3%. Εάν κληρονομήσει μια γυναίκα τη μετάλλαξη BRCA1, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται στο 59%, ενώ η μετάλλαξη BRCA2 αυξάνει στο 17% τις πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο των ωοθηκών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ

Best of network