Follow us

Τι είναι ο βασικός μεταβολισμός και τρικ για να τον αυξήσεις

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο βασικός μεταβολισμός;

MissBloom TEAM
μεταβολισμος pexels

Έχει τύχει να βρεθείς ποτέ σε μια συζήτηση για τη διατροφή, όπου κάποιος εκφράζει απογοήτευση για τον αργό μεταβολισμό του παρά τις προσπάθειές του να χάσει βάρος; Ίσως έχεις χρησιμοποιήσει ακόμα και τον όρο "μεταβολισμός" για να περιγράψεις τους δικούς σου αγώνες, αλλά καταλαβαίνεις πραγματικά τι σημαίνει ο όρος; Ο μεταβολισμός μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητός εξετάζοντας τη βασική του κατάσταση ηρεμίας. Αυτό αναφέρεται στην ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που δαπανάται από το σώμα για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες ενόσω βρίσκεται σε ανάπαυση. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν στην ουσία όλα όσα απαιτούνται για να διατηρήσεις το σώμα ζωντανό και λειτουργικό.

Πώς να καταλάβεις αν έχεις αργό ή γρήγορο μεταβολισμό

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο βασικός μεταβολισμός;

Για να δοθεί μια εξήγηση, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ του βασικού μεταβολισμού ηρεμίας και των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών. Οι ημερήσιες
θερμιδικές ανάγκες περιλαμβάνουν την ενέργεια που απαιτείται από το σώμα για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμπεριλαμβανομένων του βασικού μεταβολισμού, της θερμογόνου επίδρασης της τροφής και της φυσικής δραστηριότητας. Ο βασικός μεταβολισμός αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα περίπου το 60-75% της ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης και εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως:

Το φύλο. Οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες έχουν πιο υψηλό βασικό μεταβολισμό κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: είναι πιο μεγαλόσωμοι και έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα.

Η ηλικία. Καθώς μεγαλώνεις, μειώνεται η μυϊκή μάζα λόγω ορμονικών διαταραχών αλλά και της καθημερινής μυϊκής φθοράς. Όμως, με κατάλληλη διατροφή και άσκηση θα καταφέρεις να σταματήσεις για λίγο τον χρόνο.

Το σωματικό μέγεθος. Οι πιο εύσωμοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό από τους μικρόσωμους ανθρώπους και αυτό είναι φυσιολογικό, καθώς διαθέτουν περισσότερα κύτταρα που κάνουν συγκεκριμένες διεργασίες.

Η μυϊκή μάζα. Όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα διαθέτεις τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο βασικός σου μεταβολισμός. Για κάθε 1 κιλό μυϊκής μάζας που διαθέτεις καις 30 θερμίδες την ημέρα. Τα μυϊκά κύτταρα είναι πιο δραστήρια σε σχέση με τα λιπώδη και έτσι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ