Follow us

Ω -3 & Ω-6 λιπαρά οξέα: Γιατί πρέπει να ισορροπήσεις την κατανάλωσή τους;

Δύο λιπαρά με διαφορετικούς ρόλους που απαιτούν ισορροπία στον οργανισμό σου.

MissBloom TEAM
λιπαρα οξέα istock

Αυτά τα δύο λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας και οι ειδικοί έχουν αποκαλύψει ότι η σωστή ισορροπία ωμέγα-3 και ωμέγα-6 μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Τι είναι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα;

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα, απαραίτητα λιπαρά που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του, επομένως πρέπει να τα λαμβάνεις μέσω της διατροφής σου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα λιπαρά, τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 δεν χρησιμοποιούνται απλώς για ενέργεια και αποθήκευση. Είναι βιολογικά ενεργά και παίζουν σημαντικό ρόλο στις σωματικές διαδικασίες.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Αποτελούν σημαντικό μέρος των ανθρώπινων κυτταρικών μεμβρανών και βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στη μείωση του ηπατικού λίπους, στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Υπάρχουν πολλοί τύποι ωμέγα-3 λιπαρών που διαφέρουν ανάλογα με το χημικό τους μέγεθος και το σχήμα τους. Τρεις κοινοί τύποι των ωμέγα-3 λιπαρών είναι το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: Είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό και δομικό στοιχείο κάθε κυττάρου στο σώμα μας. Παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανάπτυξη. Βοηθά επίσης στην υγεία των οστών και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη ρύθμιση του μεταβολισμού, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και στην τόνωση της ανάπτυξης του δέρματος και των μαλλιών.

Πρόσθετες έρευνες έχουν συνδέσει τα ωμέγα-6 με μειωμένο κίνδυνο αυτοάνοσων καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα – καθώς και καρδιακές παθήσεις, επειδή συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Σε αντίθεση με τα ωμέγα-3, τα ωμέγα-6 ενεργοποιούν τη φλεγμονή, ως μια φυσική απόκριση που βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων στο σώμα. Το πιο κοινό λιπαρό ωμέγα-6 είναι το λινολεϊκό οξύ, το οποίο το σώμα μετατρέπει σε ένα άλλο λίπος που ονομάζεται αραχιδονικό οξύ (AA).

Γιατί είναι σημαντικό να ισορροπήσεις την πρόσληψη ωμέγα-3 και ωμέγα-6;
Τόσο τα ωμέγα-3 όσο και τα ωμέγα-6 παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Όμως, λόγω 1) του μεταβολισμού τους και 2) των αντίθετων ρόλων που έχουν στην ρύθμιση της φλεγμονής, η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ τους είναι σημαντική για την υγεία σου.

Η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-6 και η μειωμένη κατανάλωση ωμέγα-3 μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας και αθηροσκλήρωσης και παχυσαρκίας.

Ομοίως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι δεν καταναλώνεις πάρα πολλά ωμέγα-3 και λίγα ωμέγα-6. Σύμφωνα με έρευνες, η έλλειψη ωμέγα-6 στο σώμα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ξηροδερμία, υπερβολική δίψα, βραχυπρόθεσμα προβλήματα μνήμης, διαταραχές της διάθεσης και προβλήματα στον ύπνο. Και η υπερβολική ποσότητα ωμέγα-3 μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χαμηλή αρτηριακή πίεση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και αϋπνία.

Δείτε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ