Follow us

Τα αυθεντικά comfort στέκια των δυτικών, για φαγητό και ποτό εκτός της πεπατημένης

Αυτή δεν είναι άλλη μια best of λίστα με τα "10+1 hip spot που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε στα δυτικά προάστια", αλλά μια πραγματική βόλτα για φαγητό ή ποτό στις γειτονιές που παραμένουν γειτονιές, βγάζοντας τη γλώσσα τους στο "εξευγενισμένο" κέντρο.

MissBloom TEAM
εστιατοριο Χαβάη

Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από όταν πήρα την απόφαση να απομακρυνθώ από το κέντρο-απόκεντρο και τις Airbnb-κρατούμενες γειτονιές του Νέου Κόσμου προς αναζήτηση νέων αστικών περιπετειών στα δυτικά προάστια της Αθήνας. Λίγο η συνεχιζόμενη στεγαστική κρίση, λίγο το gentrification και λίγο η ατέρμονη αναζήτηση θέσης πάρκινγκ, αποφάσισα να ανακαλύψω το Αιγάλεω και τις πέριξ περιοχές πέρα από τα ζεστά μεζεδοπωλεία στην Αγίας Λαύρας, που έχουν φιλοξενήσει γενιές και γενιές φοιτητών και ατελείωτες τσιπουροσυζητήσεις. Και η αλήθεια είναι ότι παίρνει χρόνο για να φτάσει κανείς από το "γειτονιά" στο "γειτονίτσα", αλλά δεν γίνεται να μην αγαπήσεις τα ανεπιτήδευτα στέκια και τα όντως αυθεντικά concepts που υπηρετούν.

Ένα under the radar στέκι στο Αιγάλεω

"Ό,τι σερβίρω στο μαγαζί πρέπει να το έχω δοκιμάσει και να ξέρω από πού έρχεται", μου λέει ο κύριος Γιάννης ή αλλιώς ο "Βαρέλιας", ιδιοκτήτης του ομώνυμου καφενείου-ουζερί. Έτσι, καθετί που φτάνει στο τραπέζι, από το χύμα ροζέ, που φέρνει από τη Νεμέα, τα τυριά και τα παϊδάκια προβατίνας, έχουν όλα τη δική τους ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το μικρό καφενείο δεν το πιάνει εύκολα το μάτι σου, αλλά οι πελάτες του "Βαρέλια" δεν έρχονται μόνο από τη γύρω περιοχή αλλά από ολόκληρη την Αθήνα. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να προλάβετε και κάποιο ξεχωριστό έδεσμα (μοσχαροκεφαλή, γαρδουμπάκια, πατσάς), που γίνονται ανάρπαστα μέσα σε λίγες ώρες. Οπότε πέρα από τα του μενού, ρωτήστε και για πιάτα ημέρας (Ηρακλείτου 35, 2105901179).

Στον τροπικό της πλατείας Ελευθερίας

Πίσω από την πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται η πιο εναλλακτική γωνιά του Κορυδαλλού. Ο λόγος για τη "Χαβάη", το μπαρ των αδελφών Αλέξη και Δημήτρη Κυριάκου. Σε ένα ρετρό σκηνικό που δεν προσποιείται κάτι που δεν είναι, χαβανέζικες ταπετσαρίες, πόστερ, κάδρα, παλιά κασετόφωνα και ρετρό τηλεοράσεις συνθέτουν ένα showroom vintage αντικειμένων, πολλά από τα οποία είναι προς πώληση, ενώ ενίοτε διοργανώνονται και μπαζάρ. Το εξωτικό στέκι λειτουργεί από νωρίς για χαλαρό καφέ μέχρι αργά το βράδυ για μπίρες, δυνατά ποτά και ακόμα πιο δυνατά κοκτέιλ – φήμες λένε ότι όποιος δεν έχει δοκιμάσει την Άτακτη, δεν ξέρει τι χάνει… Από τα decks της "Χαβάης" περνάνε πολλοί DJs, που αγαπάνε τη ροκ, την πανκ και τις garage-ιές. Αξίζει ένα follow στα social media και μόνο για τα πάρτι που διοργανώνουν (Ξενοφώντος 49, 6948106360).

Ένας urban "Ελέφαντας" στον Κορυδαλλό.

Λίγα στενά πιο πάνω βρίσκεται ο "Ελέφαντας", άλλο ένα all-day bar με πολύχρωμο χαρακτήρα. Θα πάτε για τον ωραίο καφέ, τα γλυκά ημέρας και τη δημιουργική μπάρα του, αλλά θα μείνετε (και θα επιστρέψετε) για τη ζωηρή, κατάφυτη αυλή του που μοιάζει τελείως αποκομμένη από την urban πραγματικότητα του Κορυδαλλού. Εδώ, οι resident DJs γκρουβάρουν σε funk, soul και reggae ρυθμούς. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα live sessions που διοργανώνονται από καιρό σε καιρό (Δημητρακοπούλου 15, 2104972024).

Μια "Παριζιάνα" από τον Κορυδαλλό

Μια πέτρινη μονοκατοικία δίπλα από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στον Κορυδαλλό στεγάζει το κινηματογραφικό σκηνικό του "Σούζυ Τρως". Έτσι, με το έμπα δεν σκέφτεσαι πια τη Ρένα Βλαχοπούλου να ξεστομίζει τη χαρακτηριστική ατάκα που δίνει το όνομα του μαγαζιού, αλλά να τραγουδά την "Αθήνα τη νύχτα". Η πολύχρωμη σάλα με τις ρετρό πινελιές, το τζάκι, τα γυαλισμένα μωσαϊκά, αλλά και ο εντυπωσιακός κήπος του εστιατορίου μπορούν μόνο να σε προϊδεάσουν για τη φαντασία και τον πλουραλισμό της κουζίνας του. Στον κατάλογο, που παίζει μπάλα με την εποχικότητα και τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, αγαπημένες συνταγές της ελληνικής κουζίνας ανανεώνονται δημιουργικά με διάθεση για πειραματισμό και μεράκι (Δημητρίου Μαλαγαρδή 56, 2104969325).

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ