Follow us

Blog «Ανάλυσέ το»: Ποιος είναι ο τύπος προσωπικότητας του μπαμπά σου;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αφιερώνει το blog της στους μπαμπάδες και αναλύει «Πώς μας έχει επηρεάσει ο τύπος προσωπικότητας του πατέρα μας»

Blog «Ανάλυσέ το»: Ποιος είναι ο τύπος προσωπικότητας του μπαμπά σου;

Προχθές με επισκέφθηκε ο μπαμπάς μου. Όταν κάποιος δικός μου έρχεται σπίτι, δεν χάνω την ευκαιρία να κάνω κάποιες δικές μου δουλειές που δεν προλαβαίνω λόγω της μικρής (όπως πχ το μπάνιο…) Πολλές νέες μαμάδες σίγουρα με καταλαβαίνετε…

Άκουγα λοιπόν τον μπαμπά μου να μιλάει στην μικρούλα μου όπως θυμόμουν ότι μιλούσε σε μένα και να της βάζει τραγούδια στο you tube που συνήθιζε να βάζει συνέχεια σε εμάς. Η Βίκυ Λέανδρος ήταν η αγαπημένη του. Όταν άκουσα να της βάζει το «να με θυμάσαι» συγκινήθηκα πολύ (έχω και τα ορμονικά λόγω θηλασμού…).



Η ιστορία συνεχίζεται, σκέφτηκα. Πόσο γρήγορα πέρασαν τα χρόνια…

Η επιρροή του πατέρα μου στον τρόπο που διαμορφώθηκε η προσωπικότητά μου είναι τεράστια. Οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στη σημαντικότητα της σχέσης μητέρας και παιδιού. Ωστόσο, ο πατέρας είναι αυτός που αντιπροσωπεύει την εικόνα του αγοριού για τον εαυτό του και την εικόνα που θα έχει το κορίτσι για τους άντρες. Υπάρχουν όμως πολλών ειδών μπαμπάδες και ο καθένας επηρεάζει διαφορετικά την ανάπτυξη προσωπικότητας και την μετέπειτα επιλογή συντρόφων των παιδιών.

ΤΥΠΟΣ 1 - ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο πατέρας που είναι ο αρχηγός της οικογένειας και κάνει κουμάντο στο σπίτι. Ο πατέρας που ανήκει στον πρώτο Τύπο είναι υπερπροστατευτικός και απαιτεί πειθαρχία., θέλει να επιβάλλει τους κανόνες του και δεν διαπραγματεύεται με κανέναν τις αρχές του.

Πώς σε επηρέασε ο πατέρας αρχηγός;
Ο μόνος τρόπος για να κερδίσεις τον πατέρα Τύπου 1, είναι με το να γίνεις το καλό, συγκαταβατικό και ευγενικό παιδί. Επειδή ο πατέρας αρχηγός δεν δεχόταν συναισθηματισμούς και αντιρρήσεις στις απόψεις του, δεν νιώθεις άνετα να εκφράζεις τα αληθινά σου συναισθήματα σε εκείνον. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι έμαθες να προσαρμόζεσαι εύκολα σε διαφορετικές καταστάσεις και μπορείς να παίξεις όποιον ρόλο σου αναθέσουν. Όταν δεν ανταποκρίνεσαι στους κανόνες και δεν κάνεις «το σωστό», νιώθεις ενοχές. Μάλλον επιλέγεις συντρόφους με μεγάλο αυθορμητισμό είτε άτομα που θα παίζουν στη σχέση τον ίδιο ρόλο που έπαιζε και ο μπαμπάς.

Blog «Ανάλυσέ το»: Ποιος είναι ο τύπος προσωπικότητας του μπαμπά σου;

Δες τους υπόλοιπους τύπους προσωπικότητας στη σελίδα ii


ΤΥΠΟΣ 2 - ΠΑΤΕΡΑΣ ΦΙΛΟΣ

Ο γοητευτικός και συνήθως νέος σε ηλικία πατέρας, που είναι περισσότερο φίλος ή αδερφός. Ο πατέρας Τύπου 2 είναι αυθόρμητος και φλερτάρει με την επιπολαιότητα. Δεν του αρέσει να σκοτίζεται και φαίνεται σαν να μην έχει ανεπτυγμένη αίσθηση υπευθυνότητας. Όσο το παιδί είναι μικρό, έχει τρυφερή και παιχνιδιάρικη σχέση μαζί του. Στη συνέχεια όμως, ο πατέρας Τύπου 2, δημιουργεί στο παιδί την αίσθηση ότι δε μπορεί να βασιστεί σε εκείνον.

Πώς σε επηρέασε ο πατέρας φίλος;
Η αυθόρμητη φύση του χαρακτήρα του, αλλά και η φιλοσοφία ’ζω για το τώρα’ είναι πιθανόν να μεταφράστηκε από εσένα ως έλλειψη υπευθυνότητας και ως ένδειξη επιπολαιότητας (ειδικά αν υπήρχε μια μαμά που γκρίνιαζε συνεχώς για την ανευθυνότητα του μπαμπά). Έτσι, ίσως αποστασιοποιήθηκες προσπαθώντας να δείξεις την υπευθυνότητα που δεν είδες από εκείνον. Το πιθανότερο είναι να αμφιταλαντεύεσαι ανάμεσα στην εργασιομανία και την παραίτηση. Μάλλον οι σύντροφοί σου θα είναι άτομα που δείχνουν υπευθυνότητα και έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους.

Blog «Ανάλυσέ το»: Ποιος είναι ο τύπος προσωπικότητας του μπαμπά σου;

ΤΥΠΟΣ 3 - ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΠΩΝ

Ο πατέρας που είναι σωματικά ή συναισθηματικά απών. Ο πατέρας Τύπου 3 είτε λείπει πολύ από το σπίτι, είτε δεν εκδηλώνει τα συναισθήματά του. Είναι απόμακρος και αποστασιοποιημένος.

Πώς σε επηρέασε ο απών πατέρας;

Όταν το παιδί μεγαλώνει χωρίς τον πατέρα του, προσπαθεί να καταπιέσει την ανάγκη του για εκείνον. Δεν έχει σημασία αν ήταν παρών σωματικά, από τη στιγμή που απουσίαζε συναισθηματικά ήταν για σένα απών. Έτσι, επειδή στερήθηκες την πατρική φιγούρα, προσπαθείς να χτίσεις μια φανταστική εικόνα για το πώς πρέπει να είναι ο πατέρας και ίσως βρίσκεις άλλους ανθρώπους να παίζουν αυτό το ρόλο στη ζωή σου. Στις συντροφικές σου σχέσεις, νιώθεις είτε εξάρτηση, είτε απομόνωση. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχεις μάθει την έννοια της εμπιστοσύνης. Κάπου μέσα σου φοβάσαι ότι ο άλλος θα σε εγκαταλείψει.

Blog «Ανάλυσέ το»: Ποιος είναι ο τύπος προσωπικότητας του μπαμπά σου;

Δες τους υπόλοιπους τύπους προσωπικότητας στη σελίδα iii


ΤΥΠΟΣ 4 - ΠΑΤΕΡΑΣ ΒΙΑΙΟΣ

Ο πατέρας που είναι ασταθής, βίαιος και λειτουργεί εις βάρος της οικογένειάς του. Δυστυχώς αυτός ο τύπος πατέρα αφήνει κληρονομιά ντροπής στα παιδιά του που την κουβαλούν για μια ζωή.

Πώς σε επηρέασε ο βίαιος πατέρας;
Αν ο πατέρας σου επέλεγε τη βία για να επικοινωνήσει και να επιβληθεί στην οικογένειά του, τότε δημιούργησε ένα τεράστιο πλήγμα στην αυτοεκτίμηση σου. Συναισθήματα ανασφάλειας και άγχους είναι οικεία για σένα. Δεν ενέκρινες τη στάση του και ντρέπεται για εκείνον. Μέσα σου όμως κουβαλάς και ντροπή για τον εαυτό σου, γιατί τα παιδιά ταυτίζονται με τη συμπεριφορά των γονιών τους. Έτσι, φοβάσαι μήπως οι άλλοι ανακαλύψουν τον πραγματικό σου εαυτό. Προσπαθείς να αποστασιοποιηθείς από εκείνον και ίσως αναπτύξει μια προσωπικότητα ανταγωνιστική και επικριτική προς τον εαυτό σου και τους άλλους. Το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολεύεσαι να συνάψεις σταθερή συντροφική σχέση.

Blog «Ανάλυσέ το»: Ποιος είναι ο τύπος προσωπικότητας του μπαμπά σου;

ΤΥΠΟΣ 5 - ΠΑΤΕΡΑΣ ΙΣΟΡΟΠΗΜΕΝΟΣ

Ο πατέρας που η ανατροφή των παιδιών του είναι η προτεραιότητά του. Ο πατέρας Τύπου 5 ενδιαφέρεται για τα παιδιά του και εμπλέκεται στη ζωή τους βάζοντας όμως τα απαραίτητα όρια. Δείχνει στοργή, κατανόηση και εμπιστεύεται τις δυνάμεις των παιδιών του. Είναι υπεύθυνος και ευγενικός.

Πώς σε επηρέασε ο ισορροπημένος πατέρας;
Νιώθεις ασφάλεια και έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση. Στις σχέσεις σου αναζητάς την αληθινή αγάπη γιατί νιώθεις ότι την αξίζεις. Επειδή μεγάλωσες έχοντας εμπιστοσύνη στον πατέρα σου, εμπιστεύεσαι τους άντρες και αντιμετωπίζεις δυναμικά τις δυσκολίες. Ο μόνος κίνδυνος είναι να μην θεωρήσεις ότι κανείς δε μπορεί να φτάσει τον πατέρα σου και έτσι για να τον κρατήσεις ψηλά στο βάθρο του κάνεις λανθασμένη επιλογή συντρόφου η οποία θα επιβεβαιώνει τη σκέψη «κανείς δεν είναι σαν τον μπαμπά μου»

Εμένα ο μπαμπάς μου είναι κάτι μεταξύ του Τύπου 2 και του τύπου 5. Όσα παράπονα κι αν έχω από εκείνον, όμως αν με ρωτήσετε, δεν θα τον άλλαζα για κανέναν άλλον…

Να είσαι καλά!
Σ.



Διάβασε επίσης από τη Σάντυ Κουτσοσταμάτη:

Γράμμα Νο 27: Οι Red Hot Chili Peppers και οι στόχοι της νέας σεζόν
Γράμμα Νο 26: Πού πήγε ο έρωτας;


Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ