Υγεία : Διατροφή13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2019

Τα top μπαχαρικά που αδυνατίζουν και καίνε το λίπος

Βάλε «φωτιά» στον μεταβολισμό σου σήμερα.

μπαχαρικά που αδυνατίζουν

Εκτός από αρωματικές και γευστικές ιδιότητες, τα μπαχαρικά φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και για τον μεταβολισμό σου. Πρόσθεσε τα στα γεύματα σου, δίνοντας ώθηση στον μεταβολισμό και μειώνοντας το λίπος στην κοιλιά. Ιδού!

Τζίντζερ

Αν και αυτό το αρωματικό μπαχαρικό είναι ευρέως γνωστό για την ανακούφιση που προσφέρει σε ένα πονεμένο στομάχι, μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην απώλεια λίπους. «Το τζίντζερ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι γεμάτο με καψαϊκίνη, το ίδιο συστατικό που κάνει καυτερές τις καυτερές πιπεριές», λέει η διαιτολόγος Shira Lenchewski.«Μελέτες έχουν βρει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να επιταχύνει προσωρινά το μεταβολισμό με αποτέλεσμα αυξημένη καύση θερμίδων». Μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Metabolism βρήκε πως το τζίντζερ, «ενισχύει τη θερμική δράση των τροφών και προωθεί την αίσθηση πληρότητας».

Δεντρολίβανο

Αυτό το βαθυπράσινο μυρωδικό έχει αποδεδειγμένη δράση κατά του λίπους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική επιθεώρηση Journal of Nutrition δηλώνει πως το καρνοσικό οξύ που βρίσκεται στο δεντρολίβανο μπορεί να μειώσει την αύξηση του βάρους ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου σε νηστεία – ο τεχνικός όρος για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα όταν το σώμα μένει χωρίς τροφή από οχτώ έως 12 ώρες (συνήθως στη διάρκεια της νύχτας).Πρόσθεσε δεντρολίβανο σε πιάτα με αβγά, κοτόπουλο και αρνάκι και χρησιμοποίησέ το για να αρωματίσεις ελαιόλαδο. Φωτογραφία: Pinterest

Σκόνη Τσίλι

Η καψαϊκίνη, το βασικό συστατικό που δίνει την έντονη γεύση σε αυτό το μυρωδικό, έχει αποδειχτεί πως κινητοποιεί το μεταβολισμό.Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία προέρχεται από επιστήμονες στην Ολλανδία που βρήκαν πως μια μικρή μερίδα (2,56 mg καψαϊκίνης) ανά γεύμα «αύξησε την οξείδωση των λιπών σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας» - δηλαδή, ενθάρρυνε το σώμα να κάψει περισσότερο λίπος. Φωτογραφία: Pinterest

Κουρκούμη

Στενός συγγενής του τζίντζερ, η κουρκούμη είναι βασικό συστατικό της ινδικής κουζίνας – και θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε κουζίνα. λέει η  Lenchewski.«Το χρώμα προέρχεται από την κουρκουμίνη, ένα φυτοχημικό που αντισταθμίζει άμεσα τις φλεγμονές στο σώμα. Και η μείωση των φλεγμονών βελτιώνει τη δεκτικότητα του οργανισμού στη λεπτίνη, μια βασική ορμόνη που στέλνει μηνύματα στο μεταβολισμό».«Μου αρέσει πολύ το ντρέσινγκ με κουρκούμη και ταχίνι μαζί με μηλόξυδο, τζίντζερ και σάλτσα καρύδας», προσθέτει η Lenchewski. Φωτογραφία: Pinterest

Mαύρο Πιπέρι

Ερευνητές στην Κορέα αποκάλυψαν τη λιποδιαλυτική δύναμη της πιπερίνης, της ουσίας που δίνει τη δυνατή γεύση στο πιπέρι.Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry, η πιπερίνη εμποδίζει το σχηματισμό νέων λιπωδών κυττάρων και «με αυτό τον τρόπο, η πιπερίνη μπορεί να θέτει σε κίνηση μια μεταβολική αλυσιδωτή αντίδραση που βοηθά στον έλεγχο του λίπους με άλλους τρόπους». Φωτογραφία: Pinterest

Σκόρδο

Αντιφλεγμονώδες και φυσικό αντιβιοτικό, το σκόρδο χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για ιατρικούς λόγους.Τώρα είναι επίσης γνωστό για τη δράση του στην καύση του λίπους, λέει η κλινική διαιτολόγος Cynthia Pasquella, ιδρύτρια και διευθύντρια του Institute of Transformational Nutrition και συγγραφέας του The Hungry Hottie Cookbook.Για την ακρίβεια, ερευνητές στην Κορέα ανακάλυψαν πως το σκόρδο μείωσε το σωματικό βάρος σε υπερμεγέθη ποντίκια που τρέφονταν με πολύ λιπαρές τροφές και στα οποία δόθηκε συμπλήρωμα με 2 ή 5% σκόρδο για επτά εβδομάδες. Φωτογραφία: Pinterest

Kανέλα

«Έρευνα έχει βρει πως η κανέλα πραγματικά βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης μέσα στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την αύξηση ινσουλίνης (ορμόνης αποθήκευσης λίπους) μετά το φαγητό», λέει η Lenchewski.Καθηγητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν έναν αριθμό μπαχαρικών, ανάμεσά τους και η κανέλα, και συμπέραναν πως η προσθήκη αυτού του αντιοξειδωτικού μπαχαρικού σε γεύματα με πολλά λιπαρά αύξησε την ανταπόκριση της ινσουλίνης κατά 20% ενώ επίσης μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκερίδιων –ένα είδος λιπαρών που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό- κατά 30%. Φωτογραφία: Pinterest

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Best of network