Τα μυστικά επιβίωσης στην κρίση

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη αφιερώνει το blog «Ανάλυσέ το» στους δύσκολους καιρούς που περνάμε…

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Δεν μπορώ παρά να αφιερώσω αυτό το blog στους δύσκολους καιρούς που περνάμε… Τέσσερα χρόνια οικονομικής κρίσης, που οδήγησαν σε γενική κρίση, επηρέασαν την ψυχολογία πολλών από εμάς.
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων, προκάλεσαν σε πολλούς «περικοπές θετικών συναισθημάτων». Πώς όμως μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση; Μπορούν άραγε οι αλλαγές αυτές να είναι για το καλύτερο; Προτείνω:

1. Ζήσε απλά




Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συνδέσει την καλοπέραση με τα χρήματα. Αν κάποιος έβγαζε πολλά χρήματα, θεωρούσαμε ότι είναι επιτυχημένος και ευτυχισμένος. Ξέρω πολλούς ανθρώπους που κυριολεκτικά παλεύουν για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές τους ανάγκες.

Ο οικονομολόγος Τιμ Τζάκσον περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας «Ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε, σε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε, για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις που δεν θα κρατήσουν, σε ανθρώπους οι οποίοι δεν μας ενδιαφέρουν. Χρειάζεται να μην εξαρτιόμαστε τόσο από τον καταναλωτισμό και την πολυτέλεια. Αντί γι’αυτό χρειάζεται να βρούμε ευχαρίστηση και νόημα σε ελευθερίες που δεν απαιτούν να βγάζουμε το πορτοφόλι μας. Και ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η τέχνη της απλής ζωής»

2. Ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι


Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ξεπερνάμε το άγχος είναι να νιώθουμε αγαπητοί και να δίνουμε αγάπη.

3. Βοήθησε τους άλλους


Η πίστη και η εκτίμηση στον εαυτό μας πρέπει να είναι προτεραιότητα, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Αν μέσω της βοήθειας που θα προσφέρεις, κάνεις τη διαφορά στη ζωή κάποιου, αυτόματα δίνεις και στη δική σου ζωή νόημα και προορισμό. Το να βοηθάμε τους άλλους ανεβάζει την αυτοαξία μας.

H συνέχεια του blog στη σελίδα ii

4. Έλεγξε τη σκέψη σου




Οι επιστήμονες που εξετάζουν την έννοια της ευτυχίας, καταλήγουν στο ότι ο πλούτος δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την ανθρώπινη ατομική ευτυχία. Αντιθέτως, από τις έρευνες συμπεραίνουν ότι τα πολλά χρήματα οδηγούν στη δυστυχία.

Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις γι’ αυτή την ένδειξη.
  • Η πρώτη είναι ότι τα πολλά χρήματα αυτόματα οδηγούν στο άγχος και στην ανησυχία του ατόμου που τα έχει να τα διατηρήσει και να μην τα χάσει, καθώς εθίζεται σε έναν υπερκαταναλωτικό τρόπο ζωής.
  • Η άλλη εξήγηση είναι ότι τα άτομα με πολλά χρήματα απομονώνονται κοινωνικά, καθώς αισθάνονται καχυποψία για τις προθέσεις των γύρω τους. Εν κατακλείδι, μην νιώθεις μίζερα επειδή δεν έχεις κάτι που το πιο πιθανό είναι να σε οδηγήσει σε δυστυχία.


Θυμάμαι περιόδους που ήμουν πολύ πιο άνετη οικονομικά. Μπορούσα να μπω σε ένα κατάστημα και στην κυριολεξία να αγόραζα ό,τι επιθυμούσα. Αν ήμουν πιο ευτυχισμένη απ' ότι είμαι τώρα; Θα σας απαντήσω με απόλυτη ειλικρίνεια. Σίγουρα όχι.

Όσο το σκέφτομαι διαπιστώνω ότι η ευτυχία μου δεν συνδεόταν ποτέ με το πόσα χρήματα είχα αλλά με το αν είχα γύρω μου ανθρώπους που ένιωθα ότι αγαπώ και με αγαπούν, αν ένιωθα σίγουρη για τον εαυτό μου, ό,τι δηλαδή μπορώ να καταφέρω τους στόχους μου και αν ένιωθα ότι είχα τον έλεγχο της ζωής μου.

Αυτή η σκέψη με κάνει να συνειδητοποιώ ότι αυτά που χρειάζομαι δεν έχουν σχέση με υλικούς στόχους. Κάθε άλλο…



Να είσαι καλά!
Σ.


Διάβασε επίσης από τη Σάντυ Κουτσοσταμάτη:


Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή, αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.